Artiklar om: Malware

Malware

Vad är malware?

Malware (svenska sabotageprogram) är skadlig programvara som är avsedd att infiltrera och skada eller inaktivera datorer. Det är en kortform som kommer från det engelska begreppet malicious software (svenska=skadlig programvara).

Malware är ett allmänt begrepp som omfattar program som trojaner, virus, maskar, bakdörrar, ransomware, spyware, adware, scareware, botnets och malware som sprids genom säkerhetshål.

Angrepp på klientsidan är en vanlig sårbarhet för många organisationer. Webbläsare och e-postburna malware kampanjer riktar sig till användare genom nätfiske, social ingenjörskonst och exploits. Office-paket från leverantörer som Adobe och Microsoft är vanliga attackytor. Dålig användar medvetenhet och smart social ingenjörskonst leder ofta till att användare samtycker till att skadlig inbäddad logik som macron, javascript, actionscripts och java-applets.

Malware kan utföras på många sätt för att göra mer avancerade attacker med Command and Control (C2) och bakdörrar. Malware har blivit ett allt vanligare och större hot mot företag och problemet med traditionella anti-virus program är att de ofta godkänner malware program.

Hur ska du skydda dig?

Malware och tips hur du skyddar dig på bästa sätt från sabotageprogram med antimalware.

 • Var alltid försiktigt att klicka på länkar i mail och okända webbplatser
 • Använd antivirusprogram
 • Var extra försiktig att ladda ner program som du inte känner till är säkra
 • Använd inte administrationskonton i onödan
 • Uppdatera och se till att du alltid har de senaste versionerna av programvaran

Worm charming är en sport och använder en serie av YARA regler
Ladda ner

Ladda ner presentatin från Black Hat 2019

Det finns olika typer av malware:

Grovt sett går det att kategorisera programen inom följande områden.

 • Rootkit malware:
  Ett Rootkit är en typ av programvara som är både smygande och skadlig. Målet med ett rootkit är att upprätta administratörsnivå (därav beteckningen ”root”) för hackern, vilket möjliggör fullständig kontroll över systemet. Det andra målet med rootkit är att undvika upptäckt av antimalware så att kontroll av systemet kan upprätthållas.Rootkits har normalt förmågan att dölja sin existens och kan vara svårt att upptäcka. Att upptäcka den och ta bort den kan vara  svårt beroende på vilken typ av rootkit som installeras.
 • Ransomware (sv. utpressningsprogram) är programvara som infekterar och kräver en lösensumma för att släppa greppet om datorn.
 • Persistent malware – Omfattar programvara som kommer tillbaka och kan vara svår att radera.
 • Firmware malware – installeras i hårdvara. som system bios, hårddiskar. Ibland måste man göra sig av med hårdvaran för att bli av med hotet.

Det finns också malvertising när man interagerar med online-annonsering.

Malware remover

Det bästa skyddet är att inte ladda ner misstänkta mail eller bilagor och att ha webbplatsen uppdaterad med de senaste programvarorna.

Programvara som tar bort malware kallas för malware remover eller anti malware – med traditionella antivirus kan du komma långt ifall de har signatur-filer. Däremot kan det vara svårt att upptäcka helt nya malware som använder zero-day kod.

En av de mest kända programvarorna är Malware Bytes Anti-Malware.

Artiklar om anti-malware och malware remove

Nyheter: Vi tipsar om metoder och anti-malware verktyg som ger dig extra skydd på nätet som malwarebytes och Iobit malware fighter som skyddar mot online hot.

1 2 3 5