Bakdörrar (backdoors) – definition

Vad är en backdoor? – definitionen av backdoors (bakdörrar)

En bakdörr är ett dolt program eller programkomponent , som tillåter obehörig
fjärråtkomst till en dator, datorsystem, kryposystem eller agoritm.

Bakdörrar är en metod som ofta är hemlig, men inte nödvändigtvis dåligt, och innebär att utvecklare installerar programvara för att komma igenom och kringå autentisering och säkerhetssystem.

Bakdörrar kan användas så att tillverkarna kan uppgradera olika operativsystem och devices men de kan även användas av spioner för företagsspionage.

Det kan finns flera orsaker till en bakdörr. Säkerhetsbrister eller dålig konfigurationer i programvara kan vara svåra att upptäcka. En bakdörr kan installeras på firmware, datorsystem, webben, IoT (Internet of Things), kryptosystem i algoritmer mm. Utmaningen är att bakdörrarna inte ska upptäckas av hackare vilket kan leda till att webbkameror kan hackas mm. Oavsett motiven skapar de sårbarhet.

En bakdörr kan vara mikroskopiskt

Det är möjligt att placera mikroskopiska bakdörrar på datachip. Det innebär att storleken på en bakdörr kan vara tusendelen av bredden på ett hår och i princip omöjlig att upptäcka. Forskare har byggt en proof-of-concept-processor som i hemlighet använder en lagrad elektrisk laddning med potentialen att utlösa en bakdörr.

Läs artikeln This Demonically Clever’ Backdoor Hides In a Tiny Slice of a Computer Chip
i The Wired

Diskussionsområden kring bakdörrar

En del lobbyister jobbar för att det ska finnas ”golden keys” vilket innebär att myndigheter skulle kunna gå in i programvaran genom säkerhets bakdörrarna.

Copy link
Powered by Social Snap