Tema: Attack

IT-relaterade attacker kan begås med ett stort avstånd mellan gärningsmannen och offret. Genom tekniska lösningar kan attacken utmana de vanliga och kända metoderna för att bekämpa den.

Det är därför viktigt att de behöriga myndigheter har verktyg och kapacitet som behövs för att effektivt förhindra attacker från att inträffa och utvecklas.


De mest berömda IT-attackerna genom historien

I takt med att teknologin utvecklas, ökar också sofistikationen och omfattningen av IT-attacker. Dessa attacker har varierat från att skapa stora avbrott i affärsverksamheter till att påverka nationell säkerhet. I denna artikel går vi igenom några av de mest kända och påverkande IT-attackerna i historien.

Morris Masken (1988)
Den så kallade Morris Masken är en av de tidigaste och mest kända internetbaserade attackerna. Skapad av Robert Tappan Morris, en student vid Cornell University, var denna mask avsedd att avslöja säkerhetsbrister i Unix-system. Istället blev den en av de första maskarna som sprids över internet och orsakade avsevärd skada på datanätverk över hela USA.

ILOVEYOU (2000)
ILOVEYOU, även känd som Love Letter, var en skadlig programvara som spreds via e-post. Den maskerades som ett kärleksbrev och infekterade miljontals datorer världen över, vilket resulterade i miljarder dollar i skador. Den raderade filer och skickade sig själv till alla kontakter i offrets e-postadressbok.

Stuxnet (2010)
Stuxnet är ett mycket sofistikerat datorvirus som tros ha utvecklats av USA och Israel för att sabotera Irans kärnenergiprogram. Det var en av de första kända cyberattackerna som riktades mot fysisk infrastruktur, och den framgångsrikt störde drift av centrifuger vid en urananrikningsanläggning i Natanz, Iran.

Sony Pictures Hack (2014)
Sony Pictures Entertainment utsattes för en stor cyberattack av en grupp som kallade sig ”Guardians of Peace”. Attacken ledde till läckage av känslig företagsinformation, inklusive personlig information om anställda, e-post, och kommande filmmanus. Det spekulerades brett att attacken var en vedergällning från Nordkorea för filmen ”The Interview”, som skämtade om en komplott att mörda den nordkoreanska ledaren.

WannaCry Ransomware (2017)
WannaCry var en omfattande ransomware-attack som krypterade filer på infekterade Windows-system och krävde lösen för dekryptering. Den påverkade över 200,000 datorer i 150 länder, inklusive stora organisationer som det brittiska National Health Service (NHS), och orsakade omfattande störningar.

SolarWinds Hack (2020)
Denna sofistikerade supply chain-attack riktade sig mot SolarWinds, en populär mjukvaruleverantör. Hackarna infekterade företagets Orion programvara med skadlig kod, vilket ledde till att tusentals företag och regeringsorganisationer världen över blev komprometterade. Denna attack markerade en ny era av cyberhot där till och med de mest skyddade organisationerna kunde bli offer för avancerade attacker.