Tema: Kina

Kina har en långsiktig strategi  för att komma över teknik från andra länder

Från Vita husets rapport National Cyber Strategy 2023 
Folkrepubliken Kina (PRC) utgör nu det bredaste, mest aktiva och mest ihärdiga hotet mot både statliga och privata nätverk. Kina är det enda landet med både avsikten och tekniska, militära och ekonomiska möjligheten att omforma den internationella ordningen.

Under de senaste tio åren har den utvidgat sina cyberoperationer bortom stöld av immateriella rättigheter till att bli vår mest avancerade strategiska konkurrent med förmågan att hota USA:s intressen och dominera framväxande teknologier som är avgörande för global utveckling. Genom att framgångsrikt ha utnyttjat internet som ryggraden i sin övervakningsstat och påverkansförmåga, exporterar PRC sin vision av digital auktoritarism och strävar efter att forma globala internet efter sin egen bild, vilket hotar mänskliga rättigheter utanför deras egna gränser.

Datasäkerhet och cyberattacker relaterade till Kina

Operation Shady Rat (Remote Access Trojan)från APT1 gjorde Kina ökänd inom hacker kretsar genom sina spear fishing attacker som infekterade mängder av system i företag och organisationer. Systemet var byggt för att stanna hos sina offer och lära sig mer om företagen.
Ladda ner PDF-dokument: APT1 Exposing One of China’s Cyber Espionage Units

I en artikel i CNN handlar det allvarliga säkerhets- och ekonomiska hotet från Kina, framförallt att de försöker stjäla immateriella rättigheter och påverka politiken i västländerna. FBI-chefen Christopher Wray och MI5:s generaldirektör Ken McCallum höll föredrag sommaren 2022 i London för att lyfta fram de två säkerhetstjänsternas gemensamma arbete för att motverka vad de sa var den allvarligaste utmaningen från spionage och hackning från den kinesiska regeringen.

Ken McCallum, sa att den kinesiska regeringens ”covert pressure across the globe” uppgår till ”the most game-changing challenge we face”, medan Chris Wray, chef för Federal Bureau of Investigations (FBI), varnade västerländska företag för att Peking är fast besluten att stjäla deras teknik för att uppnå konkurrenskraftiga vinster.

Utöver stöld av teknik tar Kina nu också fram olika åtgärder för att skydda sin ekonomi från eventuella framtida sanktioner om de skulle försöka ta över Taiwan med våld, och de tar lärdomar från västvärldens ansträngningar att straffa Ryssland för dess invasion av Ukraina enligt Wray.

Kina har avvisat anklagelserna som ”grundlösa” och betecknade dem som ett försök att ”smutskasta” det kinesiska politiska systemet.

Föreläsning av Patrick Wardle – Harnessing Weapons of Mac Destruction om hur man kan upptäcka malware. Hur man återskapar malware…