Nokia-mobiler skickar känslig data till Kina

0

Ägare av mobiltelefonen Nokia 7 Plus kan ha fått känsliga personuppgifter skickade till en server i Kina. Det är norska NRK, som har analyserat telefonernas dolda datatrafik efter tips av Henrik Austad som hade övervakat trafiken på sin Nokia 7 plus.

Telefonen kontaktade ofta en server och skickade datapaket okrypterat med användarens geografiska position, SIM kort nummer, serienummer identifiering av trådlöst LAN (wlan / wifi) och åtkomstpunktsinformation. Nätadressen som uppgifterna skickades till går till det statliga kinesiska telefonbolaget China Telecom.

Finska Datainspektionen dvs ombudsmannen for datatilsyn i Finland kommer utreda saken. HMD Global som är en finsk mobilproducent, förnekar att Nokia-telefonen har skickat Connectable Information till tredje part. ”Aktiveringsprogramvaran för våra telefoner, som var avsedd att användas i ett annat land, inkluderades felaktigt i ett enda paketpaket för en telefonmodell. På grund av ett fel i telefonen försöker skicka information telefonen aktivering till en tredje part server” – säger företaget i ett kommenter.

Nyligen har västvärlden och även i Finland bekymrats kring eventuella informationsläckor från Kinas nätverksutrustning och telefonproducent Huawei och säkerhetshoten i samband med Kina. I början av februari  varnade finska säkerhetspolisen finländska företag om samarbete med kinesiska företag.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap