18 enkla tips hur du skyddar din personliga information på nätet.
Utvecklingen mot molntjänster och avancerade hackerprogram har inneburit nya krav på användarna. Ökade malware hot och nya attack tekniker för hackare innebär att datasäkerhet blivit en viktig faktor för individer men även små och medelstora företag. Datasäkerhet handlar till stor del om att skydda din data och databaser från digitala attacker.
- Lösenordsskydda dina datorer och mobiltelefoner. På din iPhone kan du använda “Face id” som är säkrare än en fyrasiffrig kod.
- Om du har ett unikt namn använd Google Alert för att bevaka ifall det är någon som skriver något om dig eller företaget.
- När du har slutat att använda en dator så logga alltid ut
- Använd antivirus program
- Kryptera din dator om du har PC finns det verktyg som Bitlocker
På mobiltelefoner är diskryptering ofta aktiverat som standard. På Laptops är det enklast att göra en fullständig disk kryptering. Microsoft kräver att datorn har en TPM för att göra en Bitlocker full disk encryption. Om du inte har en TPM kan hackers göra en bruteforce attack och komma åt ditt lösenord. - Använd flerstegs autenticering på sociala medier
- Var försiktig att ge ut din personliga information som postnummer och personnummer
- Ändra i Facebookinställningar så att bara dina vänner kan läsa informationen (control your default privacy ska inte vara satt till public)
- Radera browserhistorik och cockies med jämna mellanrum.
Se även över listan med WiFi som du connectar mot med din dator och telefon och att du har giltiga certifikat. Hackare kan sätta upp falska WiFi för att försöka lura dig. - Dölj vilken IP som du sitter på med proxyservar eller använd verktyg som Hidemyass
- Vissa webbläsare erbjuder sekretess lägen där användare kan dölja information om sig själva från utgivare och annonsörer. De flesta större webbläsarna har lagt till spåra inte alternativ i sina webbläsare. Ska du vara säker bör du stänga av Bluetooth.
Viktigt för företag
- Om ditt företag anlitar molntjänster – kontrollera avtalen, PUL och vem som har tillgång till data
- Upprätta grundläggande säkerhetsprinciper som att begränsa tillgången till information för alla anställda minskar du risken för läckage.
- Se till att man på företaget har uppdaterade program och uppdatera regelbundet. Program som Flash och Adobe Reader har många sårbarheter. Även operativsystem och webbservrar och CMS måste kontinuerligt uppdateras för att skyddas mot angrepp.
- Använd antivirusprogram
- Ha rutiner för backup. När du reser innebär det en större chans att förlora din enheter. Om det inte handlar om företagskänslig information kan du backa upp din laptop med Microsoft One Drive och dina bilder i mobilen med iCloud.
- Använd brandvägg
- Kryptera data ifall ni har känslig information
Läs mer vad du ska göra om du blir hackad.