Sverige startar Center mot cyberhot

0

Svenska regeringen håller på att starta nationellt Cybersäkerhetscenter.
I en artikel i SvD skriver ministrarna Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Per Bolund att Center mot cyberhot ska inrättas snabbt. De anser att Sverige har kompetensen. Det har inte har funnits någon helhet i arbetet kring cybersäkerheten och vilket de motiverar med att det behövs ett center.

Enligt artikeln handlar det om att skydda Sverige mot allvarliga cyberattacker. Cyberhoten riskerar skada samhället och demokration inom banksektorn, sjukhus och energiförsörjning. Aktörerna som nämns är statsunderstödda aktörer och organiserad brottslighet.

Liknande myndigheter i andra länder

Det finns en föregångare i andra länder som Storbritannien med NCSC (The National Cyber Security Centre) och mer ”öppna myndigheter” som Israels Cyber Directorate eller amerikanska CISA.

Hur kommer Center mot Cyberhot vara organiserad?

Det finns flera frågor hur arbetet går vidare och om centret kommer vara organiserat utefter olika hotbilder och aktörer. Kommer centret vara underställt underrättelsetjänsten eller vara en öppen del av Sveriges myndigheter? Flera myndigheter som Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällskydd och beredskap och Säkerhetspolisen har fått uppdraget att ta fram ett förslag på struktur samt kostnadsberäkningar.

Andra frågor är om de kommer se på andra fysiska aspekter av kritisk IT infrastruktur som internationella regelverk som ECB-S.Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap