Browsing: Phising

Person som sitter framför datorn

Vad är en phising attack?

En phishing attack är en typ av cyberattack som syftar till att få användare att lämna ut känslig information, som lösenord och bankuppgifter. Attackerna går ofta till att den som attackerar skapar en falsk webbplats eller e-post som ser ut att komma från en pålitlig källa. Attackerna kan vara riktade mot individer eller företag och kan ske på olika sätt, men ofta försöker de få mottagaren att klicka på en länk eller bifoga en fil som innehåller skadlig kod.

Phising är ett stort problem för många företag. Enligt 2022 IBM X-Force Threat Intelligence Index visade deras research att phising metoder är den metod som hackers attackerar organisationer 41% av fallen.

Tips på hur du kan skydda dig

Det finns en rad sätt att skydda sig mot phishing attacker.

  1. Var försiktig med länkar och bifogade filer i e-post: Klicka inte på länkar eller öppna bifogade filer i e-post som du inte litar på eller som verkar misstänkta. Om du får en e-post från en pålitlig källa, men länken eller bifogade filen verkar misstänkt, kan du kontakta avsändaren för att bekräfta att e-posten är legitim.
  2. Använd starka lösenord: Använd lösenord som är långa, unika och som inte kan gissas. Byt regelbundet på dina lösenord och använd olika lösenord för varje konto du har. Läs mer om lösenord
  3. Aktivera tvåfaktorsautentisering: Många tjänster erbjuder tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att du behöver verifiera dig med en annan metod, som att skriva in en kod som skickas till din mobiltelefon, för att logga in på ditt konto. Detta gör det svårare för oönskade personer att få tillgång till ditt konto.
  4. Var försiktig med personlig information: Var försiktig med att lämna ut dina personliga uppgifter, som ditt fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress, på nätet. Dela inte dessa uppgifter med okända personer eller på webbplatser som du inte litar på.
  5. Använd antivirusprogram: Installera ett antivirusprogram på din dator och se till att det hålls uppdaterat. Detta kan hjälpa till att skydda din dator mot skadlig kod och andra cyberhot.
  6. Var försiktig med social engineering: Var uppmärksam på personer som försöker övertala dig att ge dem tillgång till dina uppgifter gen

Artiklar om phising