Browsing: Nordkorea

Nordkorea har begränsade möjligheter att genomföra traditionella attacker eller att utnyttja andra resurser, och därför har valt att satsa på cyberverktyg för att få tillgång till hemligstämplad information eller för att orsaka störningar i andra länder. Cyberverktyg kan också vara en relativt billig och effektiv metod för att åstadkomma olika mål.

Det finns flera attacker som har tillskrivits Nordkorea som:

  1. WannaCry ransomware-attacken: En ransomware-attack som drabbade hundratusentals datorer över hela världen 2017. Attacken tillskrevs Nordkorea av flera länder och organisationer.
  2. Attacken mot Sony Pictures: En cyberattack som drabbade Sony Pictures 2014. Attacken tillskrevs Nordkorea av USA, som hävdade att attacken var ett svar på en film som hade gjorts om Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
  3. Attacker mot söderkoreanska banker och företag: Flera attacker mot söderkoreanska banker och företag har tillskrivits Nordkorea. Dessa attacker har ofta varit riktade mot finansiella institutioner och har syftat till att stjäla konfidentiell information eller orsaka störningar.

Övervakning av FN:s sanktioner

En panel som övervakar FN: s sanktioner säger att Nordkoreanska Cyber experter olagligen har  tagit emot pengar från cyber attacker för att finansiera massförstörelsevapen program. Intäkterna uppskattas hittills till ett värde av 2 miljarder USD.

Experterna sa i en ny rapport författad till säkerhetsrådet att Nordkorea använder cyberrymden för ”att lansera alltmer sofistikerade attacker som att stjäla medel från finansiella institutioner och växla kryptovalutor ör att generera inkomster” vilket inte är förenligt med sanktionerna. Deras cyberenheter använder kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Ripple.

Experterna undersöker minst 35 rapporterade fall där Nordkorea attackerat finansiella institutioner, kryptovalutor och mining för att tjäna utländsk valuta från 17 länder. Nordkorea ligger också bakom en attack mot Sony Pictures som hämnd för filmen ”The Interview”. där en upskattning är att 70 procent av Sonys datorinfrastruktur drabbades.