Tema: Router

Hur fungerar en router?

Routers är hjärtat av varje hemnätverk är ofta de mest förbisedda komponenterna när det gäller cybersäkerhet. I denna artikel uppmärksammar vi de risker och sårbarheter som är förknippade med nätverksrutrar, inklusive out-of-date firmware, svaga lösenord och icke-uppdaterade säkerhetsinställningar.

Routern kontrollerar trafiken mellan ditt lokala nätverk och Internet. Med alla produkter, spel, IP kameror  och smarta TV-apparater är det nödvändigt med en bra router för att bibehålla en hög säkerhet.

En router är en nätverksutrustning som kan koppla ihop flera datornätverk och förmedla datatrafik mellan dem. En trådlös router innehåller dessutom en trådslös accesspunkt för att kommunicera över ett trådlöst nätverk. Du kan använda den för att skydda ditt privata nätverk men också att sätta access till dina barn så de inte använder nätverket sent på kvällen.


Vilken router är bäst?

Vilken router ska du köpa? Det finns flera modern routrar som har olika kvalitet och den första frågan är vad du ska använda den till. En vanlig funktion är wireless men även 4G, gaming och säkerhetsstandarder är funktionalitet som efterfrågas. Allt fler efterfrågar parental control för att kontrollera sina barns spel.


Kända märken som fått positiva omdömen är

  • TP Link Archer AXE 75
  • Synology WRC560
  • Asus Rog Capture GT-AX11000
  • TP Link Archer AX10

För mer information läs PC Mag: the Best wireless routers for 2024


Nätverls router

Öppna standarder och metoder att kontrollera routrar

Nätverksprotokoll är baserade på öppna standarder. Internet körs mestadels på egenutvecklade och nätverksenheter och routrar och switchar från kända leverantörer som Cisco. En liten avvikelse i en leverantörs genomförandet av ett standardprotokoll kan försvaga robustheten och säkerheten i protokollet, vilket skapar en sårbarhet som angripare kan kunna utnyttja.

Exempel på säkerhetsprotokoll är

  • WEP
  • WPA
  • WPA2
  • WPS
  • WPA2-Enterprise
  • RADIUS Server

Logiska sårbarheter påverka vanligtvis flera modeller och enheter från leverantörer. Under Blackhat 2017 föreläste Gabi Nakibly om en verktyg och metoder att kontrollera routrar.


Vanliga sårbarheter och problem med en router

Om du inte får kontakt med Internet: Det enklaste är att starta om routern.

I studien ”SOHOpelessly Broken 2.0,” har oberoende Independent Security Evaluators (ISE) upptäckt 125 olika sårbarheter hos 13 small office/home office (SOHO) routers och Network Attached Storage (NAS) devices som används av miljoner användare.

Det finns mängder av metoder som en hackare kan förstöra ditt liv genom att attacker din router.

Så säkrar du din router mot intrång

Byt standard lösenord så att du har svåra lösenord. Se till att din router är updaterad med den senaste firmwaren. En viktig rekommendation är att reboota din router pga risken för malware. Börja med att plugga ut din router och se till att du har uppdaterad mjukvara dvs firmware. Se även till att du använder firewall.

Instruktioner från Linksys, TP-Link och Netgear.