Ryska hackare försöker komma åt routers

0

Ryska hackers på uppdrg av den ryska regeringen försöker komma åt routrar, switchar och nätverksenheter i bostäder, företag och myndighetersinfrastruktur. De stjäl lösenord och gör klart vägen för framtida attacker varnar tjänstemän från US Department of Homeland Security och FBI och Storbritanniens nationella Cyber Security Center.

Ryska hackare försöker få tillgång till kommersiellt tillgängliga routerar som styr flödet av Internettrafik, varnade USA och Storbritannien måndag i en gemensam varning riktad till organisationer och individer över hela världen.

Varningen fortsatte med att varna för att många nätverksenheter är dåligt säkrade mot fjärranslutna intrång. Gamla produkter som använder protokoll som saknar kryptering, kör firmware som inte längre  kan uppdateras med säkerhetskorrigeringar.

”När du äger routern, äger du trafiken som trafikerar routern, ” sa Jeanette Manfra  Chief Homeland Security Cyber som också kallade det för en ”ganska bred kampanj ” som inte är inriktade på någon särskild sektor.
”Det är ett enormt vapen i händerna på en motståndare, ” ekade FBI: s Howard Marshall, biträdande biträdande direktör för Cyber division.

Det var första gången som USA och Storbritanniens regeringar kommit med en gemensam varning. Varningen säger att de ryska hackare har riktat in sig på nätverks infrastruktur enheter  och den typen av enheter som den mesta  Internettrafiken går igenom sedan 2015.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.