Vad är Fake news

0

Benämingen ”Fake news (svenska=falska nyheter) har i stort sett blivit ett reflexmässigt värdeord och skälsord som till stor del tappat sin värde. Det finns en skala av falska nyheter som går från satir, felaktigheter och dåliga nyheter och går till desinformation som planteras av falska identiteter.

En falsk nyhet kan vara någon som vill medvetet vill plantera en osanning, en osanning i syfte som sig eller föra skvaller. Man pratar mer och mer om desinformation där det finns en sändare bakom där man vill försöka påverka någon i en viss riktning.

Konceptet har flera synonymer — desinformations kampanjer, cyber propaganda, kognitiv hacking och informationskrigföring. Enligt SÄPO chefen Klas Friberg handlar Fake news av främmande makt mot Sverige att försöka påverka eventuell Natoanslutning och destabilisering.

Fake Science Factory och predatory publishing – föreläsning med undersökande reportrar som jobbar tillsammans med cyberspecialister på Def Con 2019.

Alternativ verklighet?

Striden om cyberrymden har utvecklats bortom en konflikt för kontroll över och tillgång till digitala tillgångar. Det är idag ett krig om narrativ, tillgänglighet och kontroll av politiska åsikter och uppfattningen om verkligheten. I Sverige har våra medier en liberal världsbild vilket utmanas av alternativa verkligheter från neo-konservativ media vars världsbild till viss delas av aktörer som Trump och Putin.

Fake news är en aspekt av det större problemet: manipulering av demokratin och allmänheten för att påverka den verkliga världen. Tack vare digitala plattformar och social media har det blivit enklare att dela och sprida information, och därmed har det uppstått nya utmaningar. Tyvärr har det blivit lättare att manipulera allmänhetens uppfattning av verkligheten och tankeprocesser, vilket leder till stor spridning av falska nyheter vilket påverkar vår verkliga, icke-digitala miljö.

Det är inte bara Ryssland och USA som pratar om alternativa verkligheter utan det förekommer i de flesta länder. I Mexico finns Carlo Merlo vars företag Vicorylab är specialiserade på Twitter kampanjer och de använde exempelvisen hashtaggen #GanaConVictoryLab  som  inom två timmar hade en topplats på Twitter. Efter några timmar var det Mexicos fjärde mest tweeted hashtag mitt under fotbolls VM. Det var bara ett problem alla konton som tweetade var falska med Twitter bots. Mexiko har en av de lägsta nivåerna av förtroende för sina medier och offentliga institutioner.

Det finns olika metoder som används inom fake news:

  • Falska webbplatser som ser ut att vara officiella webbplatser
  • Bloggnätverk med betala bloggare som skriver på uppdrag men som ser ut att vara äkta inlägg
  • Lägga ut falska nyheter på Facebook och få det att se ut att komma från en viss person.
  • Betalda nyheter i social media som Facebook
  • Black hat sökmotoroptimering
  • Click fraud
  • Bot trafik

Fake news från Ryssland och Kina

Ladda ner pdf-rapport om Fake News från cybersecurity företaget Trend Micro. I artikeln beskriver de olika metoder som finns tillgängliga i Ryssland och Kina men det finns naturligtvis väldigt många liknande tjänster i engelsktalande delar av världen.

Vad går för att motverka fake news?

Till viss del har vi som privatpersoner att ansvar för all information som vi sprider och delar i sociala media. Fundera på om informationen  och nyheterna är korrekta innan du sprider det till vänner och bekanta.

Tidningar kan ansluta sig till International Fact Checking Network – som är en grupp som arbetar med innehåll för tt öka trovärdigheten och faktakontrollen som handla om att se vilken källa som anges, visa information som det är tänkt, visa rätt bilder som inte är manipulerade eller förvanskade, rätt videos mm.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentarer är stängda

Copy link
Powered by Social Snap