Hur du skannar din dator för virus, trojaner och annan skadlig kod

0

Hur gör man en virusscanning?

Hur du gör en fullständigt och korrekt skanning av din dator för att säkerställa att den inte innehåller virus eller någon annan skadlig kod som trojaner, rootkits, spyware, adware, är maskar är ofta ett viktigt steg i felsökningen av din dator. Man kommer inte speciellt långt genom att göra en ”enkel” virussökning.

Många former av program som innehåller skadlig kod och virus är maskerade  till ofarliga Windows och PC problem som innebär att du kan få se blåskärmar (blue screen of death), få problem med DLL-filer och andra allvarliga Windows problem därför är det viktigt att regelbundet kontrollera din dator efter skadlig kod.

Se gratis startbar Antivirus program listan om du behöver skanna efter virus men inte har tillgång till Windows just nu. Allvarligare virus kan förhindra att ditt operativsystem startar i första hand och då behöver du använda ett av dessa anti-virusprogram.

Tidsåtgång: Att skanna sin dator efter virus och annan skadlig kod är lätt men kan ta flera minuter eller längre. Har du fler filer och en långsam datorn  tar det längre tid.

Dessa är allmänna steg för att skanna och ta bort skadliga program från datorn och bör tillämpas lika på Windows 10, Windows 8 (inklusive Windows 8.1), Windows 7, Windows Vista och Windows XP.

  1. Hämta och kör Microsoft Windows-verktyget Borttagning av skadlig programvara. Denna programvara från Microsoft är gratis och tar bort en del skadlig programvara men den kommer inte hitta allt, men det kontrollerar ”förekommande skadlig programvara” vilket är en bra start.Obs: Du kanske redan har den Malicious Software Removal Tool installerad. Om så är fallet, kontrollera att du uppdatera den med hjälp av Windows Update så den kan skanna för de senaste malware.
  2. Uppdatera din anti-virus/anti-malware program du har installerat på din dator.Innan du gör en fullständig malware/virus scan, måste du se till att virusdefinitionerna är uppdaterade. Dessa regelbundna uppdateringar om antivirusprogrammet tar bort de senaste virus från din PC.
  3. Om du inte har ett virus scan program installerat? Hämta ett nu! Det finns flera gratis anti-virus program så det finns ingen ursäkt för att inte köra en. Denna anteckning – sticka till en. Det kan verka som en bra idé att köra flera antivirusprogram på en gång men i verkligheten som oftast orsakar problem och bör undvikas.
  4. Kör en fullständig virussökning på hela datorn. Om du råkar ha en annan icke-beständiga (inte alltid körs) antimalware verktyg installerat kan du testa det också. Obs: Se till att inte bara köra standard systemsökningen. Kontrollera att du skannar av varje enskild del av hårddisken och samtliga anslutna lagringsenhet på datorn.Viktigt: Kontrollera särskilt om någon virussökning innehåller master boot record, startsektorn och eventuella program som körs i minnet. Detta är särskilt känsliga områden av datorn som kan hysa de farligaste malware.

Virus scan

Misstänker att du fortfarande har virus?

Om du har scannat hela datorn för virus men misstänker att den fortfarande kan vara smittad, prova en gratis on demand virusskydd. Dessa online verktyg är bra och nästa steg när du är ganska säker på att din dator är infekterad av virus men installerade antivirusprogrammet inte lyckats ta bort viruset.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap