Hacka en webbkamera – så här går det till

webcam-icon

Ett exempel på en person som blivit smygfotad med sin egna webbkamera är skönhetsdrottningen Cassidy Wolf som utetts till Miss Teen USA. Skönhetsdrottningen utpressades kring nakenbilder från sin egna webbkamera. Men det är inte bara bilder och video som kameran kan registrera du kan också få dina kontouppgifter stulna.

Dölj kamaeralinsen med maskeringstejp

En de väljer att försöka dölja kameran på datorn med maskeringtejp eftersom det är relativt enkelt att hacka en webbkamera. Angriparna kan fjärrstyra webbkameran och spela in alla aktiviteter på distans när de aktiverar webbkameran och datorns mikrofon. Det finns tom subkulturer som systematiskt köper och säljer stulna webb kameror.

Tyvärr går det att hacka webbkameror eftersom operativsystem och webbläsare ofta har säkerhetsproblem som tillåter en hackare att nå din webbkamera. I Adobe Flash fanns det tex luckor i säkerheten i Adobe Flash som tillät en hackare att slå på din webbkamera och mikrofon utan att du visste om det. Tekniken som används kallas clickjacking dvs lura personer att klicka på länkar exempelvis ”spela video” på webbsidor och kombinera detta med Setting manager.

Om du blir drabbad kontakta alltid polisen eftersom det kan vara någon som gör det här systematiskt.

Hur du skyddar dig från att få webbkameran hackad

  • Se till att ha uppdaterade operativsystem
  • Ha uppdaterade webbläsare
  • Använd uppdaterad Adobe Reader och Flash
  • Använd antivirusprogram
  • Du slipper problemet om du använder Firefox med tillägg som Noscript.

Hur det fungerar

Copy link
Powered by Social Snap