Iranska hackare riktar in sig mot västerländska universitet

0

Regeringsstödda iranska hackare har riktat in sig på universitet i Europa, USA och Australien under de senaste månaderna enligt konsultföretaget PwC.

Hackarna försökte stjäla akademisk litteratur och undervisningsmaterial enligt en rapport från NOS den 14 februari. Hackarna försökte stjäla akademisk litteratur och kursmaterial att använda i iranska skolor, enligt NOS som citerade PricewaterhouseCoopers cyber och forensic specialist Gerwin Naber. Det är oklart om försöken att bryta sig in i datasystem, inklusive tre nederländska universitet och en annan högre utbildningsanstalt, varit framgångsrika.

Iranska hackare har också riktat in sig på säkerhetsföretag som Pulse Secure, Fortinet, Palo Alto Networks och Citrix VPN att hacka sig in i stora företag.

Diplomatiska förbindelser mellan Nederländerna och Iran har varit ansträngda sedan nederländerna anklagade Teheran för att planera två politiska mord i landet vilket utlöste nya EU-sanktioner mot Teheran förra året.

För ett år sedan anklagade USA nio iranska medborgare för deras påstådda inblandning i ett statligt sponsrat storskaligt hackningsförsök som syftade att stjäla immateriella rättigheter. Det amerikanska finansdepartementet har också infört sanktioner mot 10 personer och ett iranskt företag, som de anklagade för att ha hackat hundratals universitet på uppdrag av Irans islamiska revolutionsgarde. Teheran har även avvisat dessa anklagelser som falska.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap