GPS-spoofing – attacker som får fartyg att visa fel GPS

0

Vad är GPS spoofing?

GPS spoofing (GPS störning) tros av många cyberspecialister kunna vara Rysslands nya cybervapen. En spoofing attack är en situation där en person eller ett program maskeras som en annan genom att visa falska data med syftet att skaffa sig en fördel över sina motståndare. Det finns olika satellitnavigeringssystem som GNSS – Global Navigation Satellite System, GPS Galileo och GLONASS.

GPS mottagare (Eng. GPS recievers) finns i Iphones och kan visa var du är (latitud, longitud, höjd, hastighet och måttenhet i meter) men även GPS time dvs tidsstämpeln i telefonen kan ändras. GPS spoofing kan användas i konflikter och användas för att se flygplan som landar eller styra om dem, leda båtar i fel riktning eller ta kontrollen av förarlösa fordon. Om tekniken att felrikta GPS-signaler blir mer tillgänglig kan tekniken bli tillgänglig för kriminella. GPS störningar är inte svårt för någon att använda och kan innebära stora problem för marinen eller handelsflottan – då tekniken kan användas för att avleda ett fordon, kapa ett fartyg eller drönare.

GPS spoofing och ryssarna

Den militära användningen av GPS är omfattande och Militär GPS är krypterad och robustare mot störning jämfört med civil GPS. För den militära användningen av GPS har ett koncept utvecklats av NATO som benämns Navigation Warfare (NAVWAR).

Ryssarna egna satelitnavigeringssystem är GLONASS. Under en störnings incident i Nordnorge förra året kunde myndigheterna dokumentera hur ryska störnings system kan mycket exakt störa GPS-signaler samtidigt som GLONASS-signaler inte störs. Källa

Man har uppmärksammat att ryska myndigheter verkar använda GPS spoofing på platser där Putin befinner sig och runt Putins palats, Svarta havet och Kreml Moskva.  Den 22 juni lämnade US Maritime in en incidentrapport i Svarta havet. Befälhavaren på ett fartyg utanför den ryska hamnen i Novorossiysk hade upptäckt att hans GPS placerade honom på fel plats- 32 kilometer längs kusten på Gelendzhik flygplats. Det visade sig att det var flera andra fartyg med liknande problem källa.

Enligt tjänstemän i det amerikanska försvaret har den ryska militären distribuerat en GPS störning som effektivt blockerar vissa amerikanska drönares verksamhet över Syrien.

Lettlands utrikes minister Edgars Rinkēvičs sa i oktober 2017 att landets underrättelsetjänster utredde skenbara elektroniska attacker, enligt en artikel i Washington post. Rinkēvičs trodde att Lettland skulle ha varit ett oavsiktligt offer för en rysk elektronisk fördämning som pekade på Öland, som ligger mittemot Lettland under den militära Zapad övningen.

Appar

Det finns en hel del GPS spoofing appar på marknaden där Android telefoner använder mock location API .

2 olika metoder för GPS spoofing

  • Spoofing
  • GPS jamming som kan fastna genom maskering av att låta signalen skickas från en GPS-satellit med brus. Även om detta kan orsaka problem är de lätta att upptäcka.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentarer är stängda


Notice: get_currentuserinfo har upphört sedan version 4.5.0! Använd wp_get_current_user() istället. in /www/webvol9/hi/adzykhvxm551wb6/xn--itskerhet-x2a.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 3853