Cyberhot – en föränderligt hotbild i cybervärlden

0

Cyberhoten är en av de största hoten mot företagen och myndigheterna och det förändras hela tiden med nya motståndare och sårbarheter. Både stora företag och mindre SME företag tvingas lägga ner betydande resurser kring sina cyberförmågor för att minska hoten.

Det moderna cyberhot landskapet har förändrats och företag måste förstå att både de och deras kunder är måltavlor. Under de senaste åren har den digitala utvecklingen lett fram till statligt sponsrade grupperingar, främmande stater, aktivister och kriminella nya sätt att genomföra cyberrelaterade attacker mot länder, företag och medborgare.

De största cyberhoten 2019.Föredrag med Robert Lee från Dragos på RSA konferensen 2020.

Motståndarna är välorganiserade

Hackare är inte längre bara ungdomar med sin dator i ett mörkt rum, de är ofta välorganiserade, välfinansierade organiserade av kriminella grupper i avsikt att tjäna pengar på dia data, eller med en politisk agenda som de vill främja. I vissa fall kan det även vara ett fientligt främmande makt som försöker  öva hur de kan stänga ner kritisk infrastruktur , rivaliserande företag  som vill stjäla dina immateriella rättigheter.

Cyberhoten är en global utmaning som alla öppna och digitaliserade samhällen står inför och de förväntas öka under de kommande åren. IT-attacker kan finnas i många former och incidenter där en aktör försöker störa eller få otillåten tillgång till data, system, digitala nätverk eller digitala tjänster.

Vad består cyberhoten av

Cyberhoten kan bestå i attacker mot myndigheter och företags webbplatser eller mer sofistikerade attacker i form av försök att få tillgång till konfidentiell information från företag och offentliga institutioner – eller till och med orsaka krascher eller förstörelse.

Hoten på Cyber-och informationssäkerhetsområdet påverkar alla delar av samhället. Följderna för offren kan variera från förlust av små belopp till förlust av affärskritisk information. Attackerna kan få konsekvenser för statens säkerhet och leda till förlust av statlig integritet, betydande materiella eller ekonomiska förluster och  dödsfall.

För regeringar i alla länder är det viktigt att kontinuerligt anpassa sig till den föränderliga hotbilden.

Amerikanska cyberhot – president excecutive order

Cyberhot är ett av de största hoten mot den amerikanska ekonomin och Trump har utfärdat en cyber executive order som visar att  administrationen menar allvar med att skydda landets data och kritisk infrastruktur.

Tanken med Cyber Ececutive order är att stärka Amerikas försvar mot cyberhot och främja viktiga politikområden som cyber utveckling och ökat fokus på datasäkerhet hos federala myndigheter enligt financial services roundtable (FSR). Utifrån dessa hot har amerikanarna skapat en cyberstrategi.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap