Ett cyberkrig är en konflikt som utspelar sig på den digitala arenan, genom användning av tekniska verktyg och infrastruktur, såsom datorer, nätverk och programvaror, för att angripa och försvara nationer, organisationer eller enskilda personer. Syftet kan vara att skada eller stjäla information, förstöra infrastruktur eller försämra den andra sidans förmåga att fungera.
Ett hybridkrig är en form av konflikt där traditionella militära och icke-traditionella metoder samverkar för att uppnå ett politiska mål. Hybridkrigföring innebär ofta en kombination av konventionala militära insatser som ekonomiska sätt att påverka, propaganda, cyberattacker och andra icke-våldsamma strategier. Målet är att skapa förvirring och oro, och förstärka den angripandes ställning genom att såra och förvirra den försvarande sidan.
Det pågår en militär kapprustning i cybermiljön, där såväl stormakterna som mindre nationer gör stora satsningar. Sverige utsätts dagligen för cyberattacker, men målen är sällan rent militära. Det finns ett stort urval av verktyg för cyberkrig som överlasningsattacker och spridande av falska information.
Cyberwar är en utvecklingen, där verktyg som Stuxnet masken och Duqu som var malware som angrep Iran var bland de första attackerna för några år sedan. Numera är botnets allmängods och stora botnet arméer där upp emot 500 miljoner datorer smittats varje år. Kina anklagas ha utfört cyberattacker från Norge mot civila sateliter och vi har alla hört om Snowden och NSA.