Skydda företaget mot cyberattacker

0

Traditionellt har datasäkerhet handlat om att skydda företagsinformation och känslig information som affärsdokumentation och patent. Under senare år har vi sett mer intrång i form av att man läser av email, hackar in sig via lösenord och det finns numera stora kriminella organisationer som är specialiserade på den här typen av brott.

Patchar ni hårdvaran i ert nätverk?  Har ni rutiner för uppdateringar dvs gör uppdateringar vid ny programvara och patchar era system. Uppdaterar du säkerhetsplugins till webbservern?

Har ni IT kompetens inom företaget? Gör ni penetrationstester? 
Går ni sårbarhetsanalyser?Har ni nätövervakning? Följer ni hur Google rankar er webbplats och statistik kring besökare och externa länkar.

Problemet kan vara att man som företagare inte uppmärksammat vad som har hänt och i vilken form IT-systemen utnyttjas och av vem. Medvetenheten om betydelsen av en hög datasäkerhet har ökat och numera vanligare att företag låter specialister göra olika säkerhetsutredningar, penetrationstester och säkerhetsutredningar.

Utvecklingsarbeten från ett säkerhetsperspektiv.  Det är numera vanligt med design och översyn av olika IT-system att de följer säkerhetsmässiga policys, metoder och riktlinjer. Bland hoten mot affärskritiska system finns nätfiske, SQL-injektion attacker och överlastningsattacker (DDos attacker).

Följer ni de lagar som gäller kring datasäkerhet som GDPR, lagen om dataskydd, kamerabevakningslagen, datasäkerhetslagen, NIS, patientdatalagen och personuppgiftlagen (PUL).


Hur ser era processer kring dataskydd ut? Även när du säljer eller skrotar en dator är det viktigt att formatera disken. I större organisationer finns det naturligtvis säkerhetsavdelningar och en del större organisationer har fraud teams.


Hur ser  era backup-rutiner ut? Backup och att säkerhetskopiera ofta. Som företagare är det viktigt att skydda dig och regelbundet ta backuper och kopiera över viktig information till olika media som backup media, USB:er, molntjänster och hårddiskar

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap