Hur du skyddar dig mot spyware

0

Att installera och använda anti-spyware-program är kanske det viktigaste steget för att förhindra datorn från att bli infekterad med spionprogram. Antispy programvara hindrar skadlig kod från att installeras på din dator. De flesta antivirus program är effektiva i att identifiera olika typer av malware, inklusive spionprogram men har begränsningar och kan inte identifiera alla spyware varianter.  När du installerar det anti-spyware-program på datorn, måste du se till att programmet uppdateras för att hålla jämna steg med de senaste formerna av spionprogram.

#038;feature=oembed" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen>

Var försiktig när webbsurfning- det bästa försvaret mot spionprogram är inte att ladda ner något i första hand. Spionprogram installeras ofta på din dator när du besöker en infekterad eller skadlig webbplats. Du bör därför vara försiktig med länkar till webbplatser från okända källor. Dessutom bör du bara ladda ner program från förtroendefulla webbplatser. Om du är osäker på ett program som du funderar på att ladda ner, kontrollera recensioner om produkten. När du hämtar ett visst program, se till att du inte laddar ner piratkopierad programvara.

Se till att göra regelbundna uppdateringar av operativsystemet–om du följer de senaste och viktigaste uppdateringarna får du ökad säkerhet. Att inte uppdatera operativsystem och programvara gör datorn sårbar för de senaste malware hotetn. För att förhindra spionprogram, se till att du använder funktionen Automatiska uppdateringar i Windows och låter datorn automatiskt hämta Microsoft-säkerhetsuppdateringar.

Tillämpa patchar programvara installerad på datorn--se till att du har de senaste uppdateringarna installerade på alla dina program, till exempel Microsoft Office-program, Adobe-produkter och Java. Dessa leverantörer släppa ofta programkorrigeringar för sina produkter för att åtgärda sårbarheter som kan användas av cyberkriminella som sätt för att distribuera skadlig programvara som spionprogram.

Se upp för  pop-ups: Malware kan lura dig att installera spionprogram på datorn genom att fråga dig med ett popup-fönster. Om du ser en oönskad eller slumpmässiga popup-varning, klicka inte på ”Godkänn” eller ”OK” för att stänga popup-fönstret. Detta kan installera skadlig kod på datorn. Istället trycker du på Alt + F4 eller klicka på det röda ”X” i hörnet på popup-varningen för att stänga fönstret.

Se till att använda säkra webbläsarinställningarna–uppdaterade webbläsare kan hjälpa till att förhindra exploatering av flera  spionprogram. De flesta webbläsare kommer att varna dig för körbara program . Förutom att ha en uppdaterad webbläsare, se till att du har konfigurerat din webbläsare korrekt och att alla insticksprogram och tillägg är uppdaterade, inklusive Java.

Aktivera brandväggen för att övervaka nätverket och kan blockera misstänkt trafik som kan förhindra att spionprogram från att infektera ditt system. Du kan aktivera brandväggen för Internet-anslutning i Microsoft Windows för din dator.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap