Misstankar att datamasken Stuxnet orsakat bombexplosion vid missilbas

0

Washington Post skriver i en artikel om en mystisk explosion som medförde att chefen för Iransk robot programet General Hassan Tehrani Moqadam och minst ett 20-tal män dödades under en test av en långdistans missil av typen Sejil-2. Platsen där explosionen inträffade, som ligger 45 kilometer väst om Teheran, beskrivs i tidningen som huvudbas för de iranska missilerna. Explosionen har förstört allting inom en radie på 500 meter.

Frågan man ställer sig är ifall iranierna verkligen är så korkade att de lyckas explodera sig själva –  eller kan det ha varit ett angrepp från en annan stat? Det kan exempelvis vara en drönarattack som Lockheed Martin RQ eller något nytt vapensystem som verkar användas mer i länder som Pakistan och Afghanistan. För drygt en månad sedan i oktober 2011 genomfördes en drönarattack som precisionbombade i Shabwa och dödade al-Qaida frontfigur Anwar Awlaki i sydöstra Yemen.

USA har i november testat ett nytt robotsystem som kan nå hastigheter fem gånger ljudet och kan avfyras 600 mil bort med 10 meters precision. Parallellt har Israel har sitt Jerico 3 projekt för Interkontinentala kärnvapen missiler som även dessa har testats den här månaden. Jerico 3 kan nå 1000 mil bort och nå de flesta städer som Stockholm som ligger 340 mil från Israel och Tokyo.

Det finns även spekulationer att det var datamasken Stuxnet som låg bakom att bomben briserade och att datorn som kontrollerade vapnen var smittade…Stuxnet tros vara utvecklat i Israel och för någon månad sedan rapporterades om en ny version av Stuxnet II – även kallad Duqu.

Foto: Natanz anläggning i Iran

Det Iranska Seijl2 roboten når 200 mil och innebär därmed ett hot mot Israel – men utöver det militära hotet – finns naturligtvis ekonomiska orsaker till att västvärlden har en hård hållning till Iran. En artikel som tar den vinkeln finns här.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap