Vindanläggningar gick att hacka

0

Vindkraftverk är en ledande källa för förnybar energi. Det ökade beroendet vindkraft gör wind farm kontroll system attraktiva mål för angripare. Vindanläggningar (t.ex. vindkraft turbin kapning) är enkla att hacka enligt en artikel i The Wired. Jason Staggs och hans forskarkollegor vid University of Tulsa var utrustade med en liten Rasberry Pi som var utrustad med en Wifi anslutning. En annan Ethernet-kabel gick att ansluta till en öppen port på en programmerbara automationssystem som kontrollerade turbinen. Vindkraftverken var generellt sett öppna och det gick att komma åt behörigheten i turbinens programmerbara automationssystem och kringgå den svaga nätverkssäkerheten. En inkräktare kan stänga av och potentiellt orsaka stora skador på hela vindparkar.

Specifikt, implementeringar av IEC 61400-25 familj av kommunikationsprotokoll har undersöks (dvs OPC XML-DA). Denna forskning bygger på en empirisk studie av en mängd olika USA-baserade vindkraftverk som genomförts under en tvåårsperiod

Gruppen presenterar sina resultat från fem vindparker på konferensen Black Hat Security. Där de förklarar hur skyddsutredningar avslöjat leverantörernas säkerhetsbrister och turbin programmerbara automationssystem och OPC servrar som är sårbara för angrepp.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.