Politisk hacking – vad innebär politisk hacking och vilka metoder används

0

Att hacka politiska val är ett område som är känsligt. Med nya hacking metoder introduceras ett helt nytt område  till politiska kampanjer, eftersom de är tillgängliga för utomstående, vare sig dessa är utländska regeringar, tonåringar, aktivister eller egentligen vem som helst med tillräckliga tekniska kunskaper.

Det kan vara mycket svårt att identifiera attackerna eftersom angreppet kan komma från andra datorer som blivit hackade eller utföras anonymt. Metoder som används är botnets, att skicka trafik över VPN eller över TOR-nätverket. Det har också avslöjats CIA-metoder som gör att den som attackerar kan lägga fingerprints så att attacken ser ut att komma från ett visst land.

Rysk hacking

Från rysk sida dementerar man de flesta påståenden men samtidigt publiceras artiklar i tidningen Wired som: ”Everything we know about Russia´s election hacking playbook”. Artikeln beskiver hur man mistänker att Moskvas pro-ryska hackare och GRU:s dataintrång har blivit mer aggresiva och tekniska över tiden.

I Ryssland finns hackergrupper som Pawn Storm som är specialiserad på politisk hacking och varit involverade i nätfiske kampanjer mot tyska CDU som leds av Angela Merkel. Ofta kör de nätfiske mot ett fåtal personer. De har även kört nätfiske mot Turkiska regeringen och franska Emmanuel Macron kampanjen. Utöver politiska mål har de kört nätfiske mot liberal media som New York Times och Buzzfeed. De har läckt uppgifter genom CyberBerkut som är specialiserade på att läcka uppgifter från Ukraina.

Putin nekar naturligtvis till all inblandning och säger att det kan vara nationella hackers.

Bland metoderna som används vid politisk hacking finns

  • Fake news – dvs falska nyheter och sprida desinformation
  • Nätfiske attacker
  • DDOS -attacker – och att slå ut oppositionens hemsida på Internet vilket gjordes mot Garry Kasparov under hans kampanj för att bli President i Ryssland.
  • Ändrat Ukrainas valresultat på Ukrainas valkommission hemsida.

Rapport om de ryska aktiviteterna i det amerikanska valet 2016

Background to “Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections”: The Analytic Process and Cyber Incident Attribution. Ladda ner pdf-dokument

Om författaren

Jag heter Daniel Larsson och Cybersecurity och datasäkerhet är ett stort intresseområde. Under åren har jag marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Jag har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från flera av sveriges största varumärken.