Spionerar Linkedin på sina användare?

0

Hur säkert är egentligen Linkedin? LinkedIn växte med 20% i Sverige förra året. Nätverket är värdefullt för att bygga upp din professionella närvar. Det har blivit ett nödvändigt verktyg för att få information från dina kollegor. Men är du medveten om riskerna kring din personliga integritet och säkerhet så kan du minska riskerna.

Metoder som marknadsförare använder för att utnyttja din information på Linkedin

Risken för growth hacking metoder


Marknadsförare vill skapa leads och komma i kontakt med användarna. Linkedins egna annonsprogram heter Marketing Solutions.

Eftersom alla sociala plattformar är relativt öppna har det dykt upp andra verktyg som marknadsförare använder. Teknisk digital marknadsföring går under beteckningen growth-hacking. En del av metoderna ligger i en ”grayhat-zon” dvs de är legalt ok men oetiska om de används.

Det finns en mängd Growth hacking-verktyg som marknadsförare använder som går att använda för att stjäla företagets Linkedin fans. Exempelvis kan en konkurrent extrahera en målgruppen från ditt Linkedin inlägg med Phantombusters API. Med verktyget LinkedHelper går det också att extrahera ut alla kontakter och företag.

Andra delar som går att skrapa ner är alla anställda på företaget, alla från en Linkedin grupp, alla profiler från rekryterare etc. På någon minut kan en growth hacker skrapa ner linkedin profiler och jobb på alla som gillat ett inlägg för att använda i sin egna digitala marknadsföring.

Om konkurrenten använder premium versionen av Linkedin dvs Linkedin Sales Navigator finns ännu mer api:er som går att använda. Om email adresserna som fås ut kombineras med andra verktyg som Facebook går det att hitta tvillingar baserat på de mail adresser som tagits fram på Linkedin. Med Snow.io går det att göra en outreach och skicka meddelanden till alla kontakterna.

För större varumärken finns stora risker med att använda den här typen av metoder som knappast kan betraktas som etiska.

Spionerar Linkedin på dig?

Recommended for You…People You May know list
På Quora finns en artikel kring en person som auktoriserat Linkedin att använda gmail vilket nnebär att man kan få råd att ansluta till människor i e-post meddelanden. Det här är rätt vanlig metod på social media men frågan är hur företaget använder det och om Linkedin tipsar dessa människor att kontakta personen som auktoriserat gmail.

Nytt verktyg som trackar Linkedin

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är nesf-300x188.jpg


Vill du veta mer exakt hur Linkedin trackar dig så finns en ny open source Chrome extension Nesfarious Linkedin att ladda ner. Programmet visar och trackar hur Linkedin scannar sina besökares webbläsare kring 38 olika webbläsartillägg. Detta innebär att Linkedin bryter mot sina användares integritet när de försäker upptäcka användningen av webbläsartillägg.

Har du granskat dina inställningar för sekretess?

Integritet och personliga inställningar på Linkedin

Användarnas synlighetskontroller på Linkedin är lättillgängliga för en icke-tekniska användaren. Det är viktigt att hantera dina inställningar för sekretess och säkerhet i LinkedIn så att din personliga profil är säker, men ändå synlig i nätverket. Som standard delar LinkedIn vissa saker som du kanske vill hålla privata och håller andra saker privata som bör vara offentliga. LinkedIn har mer än 40 säkerhetsinställningar.

Så här når du dina säkerhetsinställningar på Linkedin:
Håll muspekaren över profilbilden längst upp till höger på skärmen. Under ”Account” finns ”Settings” & ”Privacy.

LinkedIn har lagt till ett alternativ som gör att du kan begränsa dina synliga anslutningar och e-postadress för att inte kunna visas av någon. Enligt en artikel i Malwarebytes saknas detaljerad behörighet för specifika dataelement som tilldelas varje anslutningsnivå.Vad som är problematiskt är kategoriseringen av anslutningarna. Första gradens anslutningar har en fördefinierad åtkomstnivå som är symmetrisk och oftast inte redigerbart.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link