WPS – vad är WPS och varför bör du undvika det

1

Vad är WPS?

WPS är en förkortning som står för Wi-Fi Protected Setup. Det är en nätverk säkerhets standard för Wifi som försöker göra anslutningar mellan en router och trådlösa enheter snabbare och enklare. WPS fungerar bara för trådlösa nätverk som använder ett lösen ord som är krypterat med säkerhets protokollen WPA personal eller WPA2 personal.

WPS skapades av Wi-Fi alliance som också införde WEP kryptering och infördes 2006 för att göra det enkelt för konsumenter att säkra upp sitt nätverk och den bör aldrig användas av företag pga stora säkerhetsbristerna. Läs mer här

Egentligen bör du undvika WPS eftersom det är enkelt att bli hackad.
En stor säkerhetlucka avslöjades i december 2011 som påverkade trådlösa routrar med WPS PIN-funktionen, som de senaste modellerna hade aktiverat som standard. Säckerhetsluckan tillåter en fjärrangripare att få kontroll över WPS PIN-koden i ett par timmar med en brute-force attack och med WPS PIN, nätverkets WPA/WPA2 i förväg delad nyckel. Användare har uppmanats att stänga av WPS PIN-funktionen.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap