Säkerhetsbrister i iPhone & iPad – historien hur en människorättsaktivist blev avlyssnad

0

Apple bekräftat i olika amerikanska medier kring sårbarheter och säkerhetsbrister i sitt operativsystem.

Den nya viktiga uppdatering för iPhone och iPad iOS 9.3.4 innehåller en säkerhetsuppdatering fär din iPhone eller iPad. Uppdateringen rekommenderas för alla användare eftersom den innehåller flera korrigeringar av säkerhetshål för iphonen.

New York Times har rapporterat att uppdateringen var tänkt att åtgärda tre säkerhetsproblem i Apples produkter. Sårbarheter har utnyttjats av NSO-gruppen, ett israeliskt spyware företag, som har skapat en produkt som kan läsa texter, spåra samtal och spela in ljud, bland flera andra funktioner.

apple säkerhet

 

Ahmed Mansoor blev hackad av NSO Group

Programvaran upptäcktes när den användes mot Ahmed Mansoor, en välkänd människorättsaktivist i Förenade Arabemiraten vilket har rapporterats i flera tidningar som the Verge. Efter att ha fått ett misstänkt text med en länk, rapporterade han ärendet till University of Toronto Citizen Lab. Textmeddelande i iPhonen lovade ”nya hemligheter” om fångar som torteras i fängelser i Förenade Arab Erimaten (UAE).

Toronto Citizen lab beskriver programvaran Trident som använts mot Mansoor och som använt en kedja av zero-day exploits vars syfte varit att infektera hans iPhone med sofistikerade kommersiella spionprogram. Infrastrukturen tillhörde NSO Group som är ett ”cyberkrig” företag som säljer Pegasus en exklusiv plattform för regeringar och spyware produkt. NSO ägs av det amerikanska rikkapitalbolaget Francisco Partners Management.

Mansoor telefon hade blivit en digital spion och hade gett underrättelsetjänsten tillgång till iPhone kamera, mikrofon och den kan också spela in WhatsApp och Viber samtal, logga meddelanden som skickas i mobila chat program och spåra var han befiner sig rörelser….Läs mer om caset här.

Uppdatera din iPhone

Så här gör du uppdateringen på din mobil
Gå in under inställningar och välj allmänt – programuppdatering – tryck på hämta och installera och följ anvisnigarna. Uppdateringen kräver anslutning till ett Wifi.

Mer information om säkerhetsuppdateringen från Apple
https://support.apple.com/en-us/HT207026

 

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap