USA anklagar Ryssland för cyberattacker

0

Gemensamt uttalande från Department of Homeland Security och Director of National Intelligence on Election Security. Pressreleasen går att läsa här

Översättning av prssreleasen
The U.S. Intelligence Community (USIC) är övertygad att den ryska regeringens senaste riktade e-postmeddelanden från amerikanska personer och institutioner, bland annat från amerikanska politiska organisationer. Den senaste tidens avslöjanden med påstådda hackade e-postkonton på webbplatser som DCLeaks.com och WikiLeaks och persona på Guccifer 2,0 är alla förenliga med metoder och motiv som används vid riktade insatser från Rysslnad.

Dessa stölder och annan information är avsedda att störa valprocessen USA. Sådan aktivitet är inte ny eftersom Moskva-ryssarna har använt liknande taktik och teknik i hela Europa och Eurasien för att påverka den allmänna opinionen. Vi tror, baserat på omfattningen och känsligheten hos dessa ansträngningar, att Rysslands ledande-de tjänstemän kan ha auktoriserat dessa aktiviteter.”

”Vissa stater har också nyligen sett skanning och sondering av sina valrelaterade system, som i de flesta fall har sitt ursprung från servrar som drivs av ett ryskt bolag. Men vi är inte i detta läge i stånd att tillskriva denna verksamhet till den ryska regeringen. USIC och Department of Homeland Security (DHS) bedömer att det skulle vara extremt svårt för någon, inklusive en nationalstat att förändra själva rösträkningar eller valresultat från en cyberattack eller dataintrång. Denna bedömning baseras på att vi har decentraliserat vårt valsystem i landet och har ett antal skydd för statliga och lokala valförrättare. Vi kommer se till att omröstningsapparater inte är anslutna till Internet, och det finns flera områden kring maktfördelning och omfattande tillsyn på flera nivåer inbyggda i vår valprocess.”

DHS uppmanar statliga och lokala valförrättare att vara vaksamma och söka cyber hjälp från DHS. Ett antal stater har redan gjort det. DHS tillhandahåller flera tjänster till statliga och lokala valförrättare för att underlätta på nätet. Dessa tjänster omfattar cyber ”hygien” genomsökningar av Internet, riskbedömningar och sårbarhetsutredningar, informationsutbyte om cyberincidenter, och bästa praxis för att säkra väljare registrering databaser och ta itu med potentiella hot på nätet.”

”DHS har kallat experter på alla nivåer för att öka medvetenheten om cyber risker som kan påverka infrastrukturen valet och valprocessen. Sekreterare Johnson och DHS-tjänstemän arbetar direkt med statsekreteraren för att erbjuda stöd, utbyta information och ge ytterligare resurser för statliga och lokala tjänstemän.”

Officiell rapport

Senare har det släppts en rapport som går att ladda ner här

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link