Unit 29155 – rysk mördargrupp som destabiliserar Europa

0

Unit 29155 är en hemlig rysk elit grupp inom underrättelsetjänsten inom GRU som försöker destabilisera Europa enligt en artikel i New York Times. Enligt en artikel i Le Monde ska de haft sin bas i Haute-Savoie i Franska alperna och bestå av 15 ryska underrättelseagenter som ägnat sig åt lönnmord.

Bland enhetens operationer finns

29155 består av ryska officerare som jobbar som internationella agenter som rest över hela Europa. Enheten är ansvariga för flera operationer som man tidigare inte trodde något samband..

  • Destabiliseringskampanj i Moldavien
  • Förgiftning av Emilian Gebrev som var vapenhandlare i Bulgarien
  • Kupp i Montenegro 2016 där de försökte hindra landet att gå med i Nato
  • Försök att mörda Sergei Skripal, en rysk spion i Storbritannien och hans dotter med nervgasen Novitjok i brittiska Salisbury

Amerikanska myndigheter säger att det var GRU:s. cyber enheter 26165 och 74455 som hackade demokratiska kampanjen (DNC) och Clinton kampanjen.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap