Statlig upphandling gick fel – Transportstyrelsen skickade vidare känslig information

0

Upphandlingen gick fel och IBM använde underkonsulter från 11 andra länder som inte säkerhetsklasats. Statliga hemligheter från svenska register skickades vidare till ÖstEuropa som Tjeckien och Serbien. Den ryska propagandamaskinen RussianTimes har uppmärksammat läckaget i den här artikeln.

Upphandlingen började redan 2014 men Regeringen Reinfeldt hade i en skrivelse i maj 2011 delat Riksrevisionens bedömning och skrivit att ”det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredsställs med hjälp av outsourcing” och underströk då att det var av central betydelse att statsförvaltningen hushöll med allmänna medel.

I januari 2016 inleds en förundersökning om generaldirektören för Transportstyrelsen Maria Ågren tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter samtidigt informeras inrikesminister Anders Ygerman. Efter förundersökningen får Maria Ågren sluta eftersom regeringen och generaldirektören har olika syn på hur arbetet ska bedrivas. Några månader senare i mars 2016 informeras försvarsministern Peter Hultqvist om säkerhetsbristerna.

Konsulterna kunde nå transportstyrelsens körkortsdata som innehåller känslig information som att:

  • Spåra människor med skyddad identitet
  • Se hur mycket trafik infrastruktur som broar, flygplatser och vägar tål.
  • Se hur och var värdepappersbilar körh
  • Register med bepansrade fordon

 

Generaldirektören Maria Ågren får böta 70 dagsböter vilket motsvarar 70 000 kronor. Åklagaren ansåg att Maria Ågren agerade ”av grov oaktsamhet” men ”utan syfte att gå främmande makt tillhanda.

ÖB Micael Bydèn och generaldirektören för säkerhetspolisen Anders Thornberg har sagt att riskerna är hanterbara.
– Den risk som har uppstått kan vi hantera, enligt ÖB Micael Bydén och betonade att det som skett inte märkbart bedöms ha påverkat möjligheterna att ta in underrättelser.
– Vi bedömer att vi kan hantera konsekvenserna, förtydliga Säpochefen Thornberg.

Mer information

https://sv.wikipedia.org/wiki/Transportstyrelsens_IT-upphandling

Om författaren

Jag heter Daniel Larsson och Cybersecurity och datasäkerhet är ett stort intresseområde. Under åren har jag marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Jag har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från flera av sveriges största varumärken.