Artiklar om: SSID

SSID är en förkortning som står för service set identifier. SID är ett skiftlägeskänslig, 32 alfanumeriska tecken som är en unik identifierare som bifogas i paketet som skickas över ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN).

SSID WiFi

SSID är en alfanumerisk nyckel som använder upp till 32 tecken för att identifiera ett trådlöst nätverk. Syftet är att förhindra att annan trådlös utrustning får åtkomst till ditt nätverk.

Routrar och åtkomstpunkter använda SSID eller tjänst identifierare set, för att ange nätverksnamn. SSID fungerar som ett lösenord när en mobil enhet försöker ansluta till grundläggande service set (BSS)–en komponent i IEEE 802.11 WLAN-arkitekturen.

SSID gör åtskillnad mellan olika WLAN så att access punkter och alla enheter som försöker ansluta till ett specifikt WLAN måste använda samma SSID för att aktivera effektiv roaming.

SSID-säkerhet

SSID är anses vara en ganska svag form av säkerhet eftersom ett SSID kan sniffas i klartext från ett paket och de flesta åtkomstpunkter sänder ut SSID flera gånger per sekund. En hackare kan enkelt använda ett 802.11 analysverktyg för att identifiera SSID. Vissa nätverksadministratörer väljer att avmarkerar sänding av SSID på en router eller åtkomstpunkt. Då behöver man veta nyckeln och ange den manuellt för att ansluta andra enheter till nätverket. Men även om du stänger av SSID-sändning kan en hacker fortfarande sniffa SSID.