Motverka snatteri med AI

0

Vaak ett japanskt startup företag har utvecklat en programvara för att motverka snatteri med hjjälp av AI. Systemet använder bilder från över vakningskameror för potentiellt misstänkta rörelser i kroppsspråket och upptäcker snatteriet innan det har skett. Genom att varna personal, kan den potentiella snattare snabbt upptäckas och kontaktas och få en behandling som en vanlig kund – eftersom de inte har gjort något fel ännu.

Systemet har testats i 50 butiker och enligt Vaak har snatterierna minskat med 77% i en första testfasen.

Globalt kostar snatterier detaljhandeln ungefär $34 000 000 000 i förlorad försäljning under 2017. Det är den största källan till minskning av försäljningen, enligt en rapport om Shrinkindex från Tyco Retail Solutions. Många företag har idag övervakningskameror och personal som övervakar butikerna men det är ändå ett stort problem som kräver att personalen övervakar butiken.

Även om snatterier uppgår till cirka 2 procent av intäkterna, kan det göra en stor skillnad i en industri med små marginaler.

Systemet mot snatterier ställer också flera moraliska frågor exempelvis om man ska stoppa någon från att komma in i en butik innan snatteriet sker. Systemet bestämmer inte vem som är kriminell utan det är upp till de som har hand om butiken.

Det finns också starka etiska protester mot system som använder ansiktsigenkänning i brottsbekämning.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link