Ryssland har utarbetat en ny FN-konvention om bekämpning av IT-brottslighet

0

Putin trogna RussianTimes skriver att Ryssland har utarbetat en ny FN-konvention om bekämpning av IT-brottslighet eftersom det anser att det nuvarande dokumentet potentiellt kan hota oberoende staternas suveränitet.

Rysslands President Vladimir Putin och Irina Yarovaya, ordförande i Duma utskottet för säkerhet och motverka korruption står bakom dokumentet. Moskva ser det nya utkastet som nödvändigt ersättning för Budapestkonventionen från 2001 som utvecklats av Europarådet.

Ryssland är den enda nation i Europeiska rådet som inte har undertecknat konventionen från Budapest. Den främsta orsaken till detta är att punkt 32 i konventionen som tillåter gränsöverskridande tillgång till lagrade uppgifter vid cyberbrott undersökningar från olika nationer. De ryska myndigheterna tror att bevilja befogenheter till utländska specialtjänster kan undergräva statens säkerhet och suveränitet.

Andra liknande initiativ
Det finns också Global Commission on Internet Governance (GCIG) som lanserades 2014 och har utfärdat rekommendationer i olika frågor inklusive cybersäkerhet, online sekretess och tillgång till internet. GCIG ordförande Carl Bildt och han har tjänstgjort som senior rådgivare till det nya GCSC.

Global Commission on the Stability of Cyberspace är den första organisationen i sitt slag som sammanför intressenter och föreslår normer för säkerheten i cyberrymden.

Källa
https://www.rt.com/politics/384728-russia-has-prepared-new-international/

Om författaren

Jag heter Daniel Larsson och Cybersecurity och datasäkerhet är ett stort intresseområde. Under åren har jag marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Jag har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från flera av sveriges största varumärken.