Ryssarna tros spåra ukrainska artellerienheter med hjälp av malware

0

Ryssarnas cyberspionage enhet Fancy Bear (GRU) tros ligga bakom att spåra ukrainska artillerienheter genom malware Fancy Bear X-agent. Programvaran har spridits på ukrainska militärforum och den är ursprungligen en legitim Android applikation.

Man tror att över 9000 personer inom ukrainska artilleriet använt programmet som visar var man befinner sig vilket underlättar för spaningen mot ukrainska trupper i östra Ukraina och gränsområden i Ryssland.

Ukrainska styrkor har lidit större förluster än genomsnittet
Det ukrainska artilleriet har förlorat över 50& av sina vapen under den 2 åriga konflikten och över 80% av sina haubitsar. Information om förlusterna kom från vad det beskrivs som en analys från internationella Institutet för strategiska studier (IISS), en London-baserad tankesmedja.

Samma kod som hackade demokraternas konvent
Dimitri Alperovitch som är CTO på Crowdstrike kommenterade: ”Det var samma variant av samma skadlig kod som vi hade sett på DNC,” enligt Alperovitch. Han berättade för NBC News att ”det inte var en 400-kilos kille i sängen” som hackat DNC — en referens till tidigare spekulationer av U.S. tillträdande presidenten Donald Trump — utan ryska underrättelsetjänsten. Företagets slutsatser stämmer överens med amerikanska underrättelsetjänsten som också anklagat Ryssland för DNC attacken. Källa Crowdstrike

Kritik mot Crowdstrike
Yaroslav Sherstyuk som är skaparen av den app som CrowdStrike säger var hackad av GRU, kallade CrowdStrike rapporten för ”vanföreställningar” i ett Facebook-inlägg.
http://www.voanews.com/a/skeptics-doubt-ukraine-hack-link-to-dnc-cyberattack/3649234.html

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link