Vad är ett troll och hur fungerar de ryska trollen

0

Vad är ett troll?

Någon som försöker provocera för att skapa maximal effekt. I Ryssland finns organisationer som Internet Reasearch Agency som ligger inom den ryska presidentadministration där öppna samhället blir en fiende till mer korrupta stater som drivs av ekonomiska intressen. Man kan se på helheten kring hur ryska företrädare uttalar sig, ryska övningar och de kampanjer som pågår. Inom desinformation använder man ofta polariserade bilder där man kastar tillbaka ideologiska motbilder. Tekniken är metoder som tidigare användes av KGB men verktyget har moderniserats exempelvis genom botar som ger ett intryck att fler personer ligger bakom.

Mot Sverige försöker man ofta kasta tillbaka texter kring invandrarfrågor och att man inte ska kunna lita på någon genom att kritisera vetenskapsmän och fakta. Svenska Idrottsförbundet har blivit utsatta med hacking kring doping där man har hackat organisationen och spritt falsk information.

Pentagon: Ryska troll har ökat i omfattning efter den militära aktionen i Syrien

Pentagon talesperson Dana White sa på lördagens Pentagon briefing att det har skett en ”2 000% ökning av ryska troll under de senaste 24 timmarna” som varit aktiva efter den samordnade militära aktionen uppbackade av Frankrike och Storbritannien mot Syrien på fredagskvällen.

Hur de fått fram trollstatistiken är okänt men iförra årets försvars och underrättelsetjänstrapporten om ryska militära resurser ägnade byrån ett avsnitt kring ”weaponization of information is a key aspect of Russia’s strategy and is employed in time of peace, crisis, and war”  där de använde termer som ”information confrontation” och ”cyber-enabled psychological operations.” Ett avsnitt citerade mediabevakningen av Rysslands troll Army, även känd som web brigades och Internet Research Agency, som är en statligt finansierad organisation i Sankt Petersburg som bloggar, kommenterar och ägnar sig i sociala media som Twitter på uppdrag av Kreml.

Den ryska miljardären Jevgenij Prigozjin som även kallas Putins kock och var involverad i många falska nyheter i samband med USA valet tros vara en aktör som är inblandad.

Det finns en mängd olika black-hat metoder och robotiserade bots som kan skicka kommentarsspam, skicka meddelanden till forum och spamma med email och påhittade identiteter – utöver vanliga falska nyheter som består av wordpress sajter som får virtuell spridning genom social media.

Senator Ben Sasse sa i ett uttalande på lördagen att detta visar hur ett ”framtidens krig kommer att se ut…Dimman i krig kommer inte att begränsas till rum och slagfält.”

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.