Vad är ett troll – läs hur de agerar mot USA och Sverige

0

Vad är ett troll?

Ett troll är en person som försöker provocera för att skapa maximal effekt. I Ryssland finns organisationer som Internet Reasearch Agency som ligger inom den ryska presidentadministration där öppna samhället blir en fiende till mer korrupta stater som drivs av ekonomiska intressen.

Metoder som används

Tekniken är metoder som tidigare användes av KGB men verktygen har moderniserats exempelvis genom botar som ger ett intryck att fler personer ligger bakom.

Det finns en mängd olika black-hat metoder och robotiserade bots som kan skicka kommentarsspam, skicka meddelanden till forum och spamma med email och påhittade identiteter – utöver vanliga falska nyheter som består av wordpress sajter som får virtuell spridning genom social media.

Trollbot konton

Trollbot konton skickar ut meddelande hela tiden. Webbsajten https://botsentinel.com har rapporter på vad falska Twitter konton har skickat ut de senaste 24 timmarna. Där är många av hashtaggarna är relaterade till att stödja Make America Great (MAGA), Keep America Great (KAG) och olika Trump konspirationskampanjer som ExposeCNN, QAnon och StoptheCoup.

Topp Hashtags 20 oktober 2019
top ämnen från bots
Topp ämnen från trollbots källa botsentinel
Två-ord som trollbots oftast skriver

Är Tulsi Gabbard en rysk tillgång för de ryska trollen?

Den 19:e oktober anklagade Hillary Clinton den demokratiska presidentkandidaten Tulsi Gabbard vara en rysk tillgång. Clinton hävdade att Ryssland förbereder henne för att bli en tredjeparts kandidat som splittrar demokraterna.

Googlesökningar på Tulsi Gabbard

Oaktat om Tulsi är en rysk tillgång har antalet sökningar på Google för begrepp med Tulsi Gabbard har ökat massivt dels efter årsskiftet men även efter sommaren. Under de senaste 12 månaderna är det en ökning med 702%. Under hösten han hon attackerat andra demokratiska kandidater som Joe Biden och Kamala Harris vilket gett mycket sökningar. Tulsis attack på Harris sänkte den kampanjen.

Det är framförallt sökningar på Tulsis namn men det omfattar även 549 sökordskombinationer som ”Tulsi Gabbard surfer”.

När vi undersöker Twitter har hashtags med Tulsi Gabbard ökat dramatiskt med 634% under de senaste 12 månaderna. Samtidigt har begrepp som ”Tulsi Gabbard sticker” bara 10 sökningar i månaden. På Amazon hittar du också låga nivåer på begrepp som tyder på att vanliga människor är engagerade i hennes kampanj.

Tulsi har kritiserat långa ”regime change wars” vilket igger i linje med Ryssarnas intressen i Syrien och Irak. Hon vill inte att USA engagerar sig i långa kostnadsintensiva krig och agera världens polis. Hon har dessutom precis som Trump attackerat mainstream media som CNN.

Av propagandamaskinen FoxNews får hon snälla softball-frågor av Tucker Carlsson vilket tyder på att det mäktiga nätverket stödjer henne.

Ryska troll

Det går att se på helheten kring hur ryska företrädare uttalar sig, ryska övningar och de kampanjer som pågår. Inom desinformation använder man ofta polariserade bilder där man kastar tillbaka ideologiska motbilder. 

”Framtidens krig…Dimman i krig kommer inte att begränsas till rum och slagfält.”
Senator Ben Sasse

Troll mot Sverige

Sverige är en långtifrån lika intressant att infiltrera politisk som USA. Dessutom har vi fördelen att det är svårarare att automatisera botar mot vårt språk.

Men mot Sverige kör de propagandamaskinen RT.com som kritiserar i frågor som invandring och att man inte ska kunna lita på någon genom att kritisera vetenskapsmän och fakta. Svenska Idrottsförbundet har blivit utsatta med hacking kring doping där man har hackat organisationen och spritt falsk information.

Pentagon: Ryska troll ökade i omfattning i samband med militära aktioner i Syrien

Pentagon talesperson Dana White sa vid ett Pentagon briefing tidigare i år kring Syrien att var en ”2 000% ökning av ryska troll under de senaste 24 timmarna”. Nättrolle var aktiva efter den samordnade militära aktionen uppbackade av Frankrike och Storbritannien mot Syrien under en fredagkväll.

Hur de fått fram trollstatistiken är okänt men i förra årets försvars och underrättelsetjänstrapporten om ryska militära resurser ägnade byrån ett avsnitt kring ”weaponization of information is a key aspect of Russia’s strategy and is employed in time of peace, crisis, and war”  där de använde termer som ”information confrontation” och ”cyber-enabled psychological operations.”

Många troll finansieras av företag

Trollarmeér finansieras inte bara av länder utan av företag som har ekonomiska intressen att stödja en politisk linje. Ryska oligarker har lite intresse av att stödja inititiv som motverkar penningtvätt och överstatliga organisationer som EU, IMF och Värlsbanken. Miljardärer har intressen av att stödja politiska grupperingar som inte vill höja skatter.

Internet Research Agency

Rysslands troll Army, även känd som ryska trollgårdar administreras av Internet Research Agency, som är en statligt finansierad organisation i Sankt Petersburg som bloggar, kommenterar och ägnar sig i sociala media som Twitter på uppdrag av Kreml.

Den ryska miljardären Jevgenij Prigozjin som även kallats Putins kock och är rådgivare till president i frågor som rör informationsteknologi. Progozjin har varit involverad i många falska nyheter i samband med USA valet. I oktober 2019 tog Facebook ner tre nätverk med konton med ett dussintal sidor som användes för att targeta flera afrikanska länder. Enligt en artikel i CNN handlar det om att Prigozhins informationsspecialister verkar numera som proxies från Afrika istället för en förort utanför Sankt Peterburg och verkar mot flera afrikanska länder.

Enligt en artikel i Washington Post genomförde USA Cyber Command en offensiv Cyber operation hösten 2018.  Syftet var att blockera Internet Research Agency från att genomföra en cyberkampajer mot 2018 USA val.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap