Protect IP – ett nytt kontroversiellt amerikanskt lagförslag som medför censur

0

Googles frontman Matt Cutts twittrar att han läser en artikel om en ny lag där man föreslår att skapa en firewall runt hela USA. Protect IP har släppts och nu kommer stark kritik från teknikföretag och innehållsleverantörer. Kritiker säger att lagförslaget skulle kräva att Internet Service Providers tar bort innehåll som inkräktar på upphovsrätten, utan bevis eller rättegång krävs och inkluderar tekniker som filtrering av domännamn.

Förslaget i sin nuvarande form kommer innebära att olika ISP:s kommer tvingas blockera webbplatser och ta bort innehåll på webbplatser som inkräktar på upphovsrätten. Det har och kommer att debatteras ifall förslaget står i strid med första tillägget i konstitutionen.

Propositionen, HR 3216, Stoppa piratkopierings lagen, som infördes av representantshusets juridiska kommitté ordförande Republikanen Lamar Smith (Republikan från Texas) den 26:e oktober, syftar till att skydda mot växande piratkopiering och verkar vara en utvidning av Protect IP-lagen. Protect IP-lagen (S. 968) som introducerades av senatorn Pat Leahy (Demokrat från Vermont) i maj i år. Lobbyorganisationer som välkomnar  den här typen av lagförslag är National Association of Manufacturers (NAM), Business Software Alliance (BSA)

Vad som gör det här riktigt obehagligt för oss i Sverige är molntjänster som vi använder kan omfattas av dessa typer av lagar….

Läs artikeln:
http://www.techdirt.com/articles/20111026/12130616523/protect-ip-renamed-e-parasites-act-would-create-great-firewall-america.shtml

Andra källor: http://www.gsnmagazine.com/node/24842?c=cyber_security

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Share via