Zero-­knowledge proof – vad är nollkunskapsbevis?

0

Nollkunskapsbevis (eng. Zero-­knowledge proof) är ett nytt kryptografiskt protokoll som syftar att skapa perfekt online integritet. Med verktyget verktyg kan du till exempel bevisa att du är över 18 utan att avslöja ditt födelsedatum, eller bevisa att du har tillräckligt med pengar i banken för en finansiell transaktion utan att avslöja ditt saldo eller andra detaljer. Detta begränsar risken för en identitetsstöld.

Blockchain i betalningssystem

Forskare har arbetat med tekniken i flera år men intresset har ökat under det senaste året mycket tack vare den växande kunskapen kring kryptovalutor. Zero-­knowledge proof protokollet har kopplingar till Zcash, en digital valuta som lanserades i slutet av 2016. Zcash utvecklare använt en metod som kallas en ZK-SNARK (för ”Zero-kunskap kortfattad icke-interaktiva argument av kunskap”) för att ge användarna möjlighet att handla anonymt.

Det är normalt inte möjligt i Bitcoin och de flesta andra offentliga blockchain system, där transaktioner är synliga för alla. Även om dessa transaktioner är teoretiskt anonyma, kan de kombineras med andra data för att spåra och även identifiera användare.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Share via