Hesperbot – elak banktrojan om IT-attacker mot banker

0

Hacker attacker mot banker
Hacker attacker mot banker är troligtvis ett större problem än vad som medges offentligt.

Carbanak cybergang
är en hackergrupp som specialiserat sig på sofistikerade attacker mot finansiella företag med malware. Enligt en artikel i New York Times  säger den ryska it-säkerhets bolaget Kaspersky Lab att de har sett bevis på stölder på $ 300 miljoner hos kunder men företaget tror att det totala värdet kan vara det tredubbla.

Majoriteten av målen var i Ryssland, men många av bankerna och organisationerna som drabbades fanns även i Japan, USA och Europa. Det är extremt ovanligt att banker erkänner att de drabbats av attacker och få banker kontrollerar bokföringen i realtid utan det är ofta fördröjningar på 10 timmar eller mer.

Cyber hoten mot bankerna har utvecklas snabbt, vilket kräver att deras organisationer anpassas efter dessa risker. Ingenstans är detta tydligare än vid betalningar, där data brott och system intrång innebär en hög risk.

Exempel på trojaner
Hesperbot är en sofistikerat datatrojan som riktar in sig mot banker. Viruset sprids bla med nätfiske och innebär att mobiler får malware installera. Viruset stjäl inloggningsuppgifter till banksystem och sociala nätverk och har hittats i bla England, Turkiet, Portugal och Tjekien och upptäcktes i augusti 2013. Hesperbot påminner om andra bankvirus som Zeus och SpyeEye.

 

 

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap