Hackers riktar in sig mot amerikanska kärnkraftverk

0

Sedan i maj 2017 har Hackare riktat in sig på företag som driver kärnkraftverken runt omkring i Amerika. Både DHS (Department of Homeland Security) och FBI att utfärdat en varning om allvaret i hotet enligt flera medier. Attacken kallas för Nuclear 17 enligt branschtidningen EE News.

Både New York Times och Bloomberg publicerade detaljer från en gemensam rapport som släppts av de amerikanska myndigheterna förra månaden som beskriver cyberattacker för att infiltrera system på kärntekniska anläggningar exempelvis Wolf Creek Nuclear Operating Corporation. Rapporten beskriver inte detaljer för cyberattackerna och syftet om det är att förstöra eller cyberspionage.

Till New York times kommenterar cyberspecialister att det är för tidigt att kommentera vilka som står bakom attacken  men att angriparna har immiterat de tekniker som används av den ryska hackergruppen ”Energetic Bear” som varit aktiva sedan 2012 inom energisektorn.Kansas-baserade Wolf Creek Nuclear Operating Corporation har kommenterat att deras system inte påverkats enligt Times.

Båda tidningarna hänvisar  till säkerhetsexperter och amerikanska tjänstemän och man skriver att attackerna kunde användas för att störa elnätet. DHS och FBI skickade ut en varning till allmännyttiga företag 28 juni om risken för dataintrång.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.