Europa VS Facebook

0

De senaste uppdateringarna på Facebook har inneburit en protest form på fejjan. Det verkar som Facebook lanserat de senaste tjänsterna utan att tänka igenom alla konsekvenser. Företaget har väl varit pressade från konkurrensen kring lanseringen av Google plus.

Vi är nog rätt många som är kritiska hur informationen på Facebook används och det är rimligt att anta att underrättelsetjänster har egna API:er till de sociala tjänsterna.

På en blogg varnar man kring hur FB kan användas för social manipulation:
This is great. Now I can view your entire life timeline quick and easy and find out where you were born, which schools you went to, where you have lived, where you have worked and family members’ names. I can learn everything about you, then take that information and get myself a birth certificate in your name, open a bank account, take out a mortgage all in your name HeHe – if I were a criminal!!!!!!. OR I could just follow your Timeline, look at your pics and see what days/times you like going out at and go rob your house OR wait until your Facebook updates and tells me when you start watching a movie so I can sneak in the bathroom window while your distracted – awesome!
Nu verkar det som om Facebook kommer granskas av Irlands motsvarighet till datainspektionen. Det kan nog ses som ett första steg mot den sociala media jätten i Europa och hur de handskas med privata uppgifter.

Förutsättningarna för objektivitet vid granskningen  är kanske inte de bästa. Irland är känt för att ha varit extremt generös kring de IT-bolag som har etablerat sig på den gröna ön i form av skatter och nyetableringsstöd. Facebook har valt att placera sitt Europeiska huvudkontor på Irland och det är nog rätt välkänt att det är ett företag som man vill ha kvar på ön. Europeiska bolag som anlitar deras tjänster för annonsering undviker i hög grad momsen vid annonseringen vilket är ett problem som allt fler börjar uppmärksammas.

På senare tid har det börjat dyka upp sajter som Europa Vs Facebook där missnöjet med nätverksgiganten blir mer och mer tydligt. I sammanhanget är det kanske inte en slump att just Tyskland är ett av de länder som är mest kritisk mot att använda personuppgifter och värna integriteten på nätet och driver den här typen av frågor. Framgångarna för tyska Piratpartiet för några veckor sedan är något som ligger i tiden i tiden. Tysklarna använder inte personnummer vilket det naturligtvis finns historiska orsaker kring. Tyskarna fick lära sig den hårda vägen vilka konsekvenser det kan innebära om man inte värnar den personliga integriteten.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Share via