Vad är Darknet?

0

Darknet är ett privat, virtuellt nätverk för fildelning där användare endast ansluter sig till folk de godkänt.

Dark Web har ibland kallats för The Online Super Hacker Store. I den dolda delen av Internet finns det mängder av IT-attack verktyg som många anser vara ett växande hot mot företagssektorn i cyberrymden och används för kriminell aktivitet.

Dark net är inte samma sak som Deep web

Internet består av tre olika skikt: det vanliga webben, deeep webbe och den dark webb.

Det översta lagret, dvs det öppna Internet (eng. surface web) är webbsidor som dyker upp med hjälp av sökmotorer som Google.

Deep web är webbsidor som sökmotorer inte kan komma åt och är därför är dolda. De nås via lösenord och olika former av auktorisering. Varje gång du loggar in på ett konto får du tillgång till djupt webbinnehåll som inte visas öppet av en sökmotor. Man räknar med att ungefär 30% av allt innehåll på nätet inte är synligt – läs mer på Expandtalk.se om sökmotoroptimering och hur du kan förbättra din indexering så sidorna blir indexerade,

The Dark Web är ett nätverk av spårlösa online-aktiviteter och webbplatser på Internet. De kan inte hittas med hjälp av sökmotorer och för att komma åt dem du behöver använda specifik programvara med konfiguration som har auktorisation. Verktygen används av många olika personer för att hålla sin webbaktiviteter dolda.

Dark Markets

En stor del av Darknet handlar om att kunna vara anonym på nätet och det finns flera illegala sajter som polisiära myndigheter säkerligen vill kunna stävja kring droghandel, vapenhandel och sexhandeln.

Hacking verktyg finns att få tag på till låga priser och du kan köpa ”hack kits” enkelt över nätet vilket gör det möjligt för vem som helst med grundläggande datorkunskaper att initiera en cyberattack.

Ross Ulbricht låg bakom Silk Road, som var Internets största marknad för illegala droger och fanns på dark web.

Verktyg för att använda Darknet

Du kan bara nå det genom speciella verktyg.

  • TOR – (The Onion Router)  är en browser som skyddar mot övervakning och spårning. Ursprungligen utvecklades verktyget av amerikanska militären.
  • I2P – The Invisible Internet Project är ett nätverk som ger stark kryptering

Företag som jobbar med Darknet

SenseCy specialiserat sig på proaktiv Cyber-säkerhet, med hjälp av en metod som kallas ”virtuella HUMINT” (förkortning för ”mänsklig intelligens”). Med deras verktyg får de tillgång till och analysera öppen källkods information från deep webbr, DarkNet, sociala nätverk, forum, diskussionsgrupper och nyhetswebbplatser runt om i världen.

De använder avatarer som skapats av anställda. SenseCy är inriktad på finansiella, media, regering och försvar, nationell infrastruktur och företagskunder.

Ett annat företag som jobbar med Darknet är Digital Shadows som har Dark Web monitoring. Företaget scannar darknet, insiders som kan tänka sig sälja insiderinformation och kriminella sidor.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentarer är stängda

Copy link
Powered by Social Snap