Brittiska parlamentet utsatt för cyberattack

0

Brittiska parlamentet utsats för en omfattande cyberattack där alla ledamöter har varit måltavlor för hackare enligt Huffington Post UK. Attacken skedde under fredagen och hackarna har försökta identifiera svaga lösenord. Cyberattacken på parlamentet innebär att ledamöterna inte fick tillgång till remote access till sin e-post. Det som gör det känsligt är att politiker kan utsättas för utpressning om man får tillgång till känslig information eller privat information.

Underhuset talesman säger de undersöker efter obehöriga försök har gjords för att få åtkomst till användarkonton. Säkerhetsteam från NCSC (National Cyber Security Centre) har jobbat med bland annat mobila konton, surfplattor och att försöka identifera källan till cyberattacken.

Statliga aktörer som Ryssland, Kina och Nordkorea kan ligga bakom attacken men det är för tidigt att ännu dra några slutsatser. Ursprunget till attacken är inte känt men Times har tidigare rapporterat att Brittiska diplomater och politiker har handlats av ryska hackare. Attacken skedde bara några timmar efter en tidning rapporterade att inloggningsuppgifter till 1000 parlamentsledamoter och parlamentariska personal, inklusive ministrar gick att köpa online av ryska hackare.

Källor:
UK Parliament suffers sustained cyber attack, HuffingtonPost
Cyber attack Parliament email access – Guardian
Blackmail fears after Parliament hit by ’sustained and determined’ cyber attack leaving MPs unable to access their emails remotely – Telegraph

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link