Biometri – guide om biometriska lösningar

0

Biometri och biometriska data används då man använder olika matematiska och statistiska metoder för att känna igen en person baserat på en fysiologisk eller beteendemässig egenskaper. Exempelvis ansiktet, fingeravtryck, handavtryck, handskrift, ögats iris, örats egenskaper och rösten genom ljudvågor. Biometrisk teknik lägger grunden för ett brett sortiment av mycket säker identifiering och personliga lösningar verifiering. Ibland kallas biometri för ”tekniken som dog” eftersom det är svårt att få tekniken helt säkert men det har funnits system för pass, visum, passersystem mm.

Ansiktsigenkänning (facial recognition) är ett stort område och det har börjat dyka upp verktyg för att identifiera människor över sociala nätverk.

Ögonrörelser är en avgörande faktor för ansiktsigenkänning. Ett fotografi blinkar inte,vilket människor gör! Det finns små variationer i ansiktsdrag och formen av ansiktet vid sekventiella ansiktsbilder.

Hur kan biometri användas?

Biometri kan användas och ersätta traditionella lösenord. Tekniken kan användas vid digital identifikation och autenticiering (exempelvis med PKI-lösningar), passersystem och vid finansiella transaktioner. Ett problem är om du blir hackad – de tär inte helt lätt att ersätta ögonen eller fingeravtrycken…

Ukrainskt biometriskt pass
Ukrainskt biometriskt pass

Biometri och olika passersystem

Ett biometriskt passersystem är en hi-tech säkerhetslösning men det är inte en fördel om systemet inte är tillförlitligt. De är populära popularitet på grund av den mekaniserade skydd de erbjuder i lokalen. Ett ansiktsigenkänning passersystem bygger på olika typer av algoritmer för att ge högre säkerhet.

Blackhat

Biometrisk autenticering

Biometrisk-baserade lösningar kan tillhandahålla konfidentiella finansiella transaktioner och autentisering. Biometrisk autentisering har använts i stor utsträckning vid appinloggning, autentisering med riktiga namn och vid mobila betalningar. Det ger människor en bekvämare autentiserings upplevelse jämfört med traditionell teknik som lösenord. Enligt en studie av Visa vill 68% av Europeerna använda biometrisk autenticering för betalningar

NatWest i Storbrittanien kör 2019 en pilot att använda biometrisk kort-teknik som låter kunder kontrollera transaktioner i kassan med sina finger avtryck. Banken arbetar med Gemalto, Visa och MasterCard med ett småskalig pilot med 200 kunder.

Det finns metoder att hacka biometriska lösningar som fingeravtrycksspoofing, falska videoströmmar eller audioströmmar. Under Black Hat 2019 höll Yu Chen, Bin Ma och Zhuo Ma från Tencent Seucurity Xuanwu Lab en föreläsning om detta under rubriken ”Biometric Authentication Under Threat: Liveness Detection Hacking”.
Ladda ner presentation

Företag som arbetar med Biometri:

  • Precise biometrics (svenskt företag)
  • Fingerprints cards
  • 3D (köpte Cogentsystems)
  • Aware.com
  • Idex.no
  • Apple har patent kring ansiktsigenkänning och fingeravtrycks scanning
  • Mastercard experimenterar med selfie-scans

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap