Bankernas system Swift utsatt för attacker

0

Swift är utsatt för en andra sofistikerad malware attack som denna gång riktade sig mot en kommersiell bank enligt en artikel i tidningen Guardian.

Vad är Swift?

Swift är den globala organisationen som är själva basen i det finansiella meddelandenätverket som banker använder globalt för att flytta miljarder dollar varje dag. Organisationen varnade på torsdagen för en andra malware attack liknande den i februari där 81 000 000 USD försvann från Bangladesh centralbank. Det var inte  klart hur mycket pengar som stulits i den andra attacken.

Vem står bakom attacken?

Angriparna har visat en ”djup och sofistikerade kunskaper om särskilda operativa kontroller” och kan ha hjälp av ”skadliga insiders eller cyberattacker, eller en kombination av båda”.

I båda attackerna har hackarna lyckats komma över bankernas användaruppgifter och skickat falska swift meddelande för att föra över pengar. I det andra fallet har de också använt en falsk PDF-läsare som haft en trojan för att manipulera PDF-rapporter och därmed dölja sina spår.

Andra liknande attacker mot Swift

Det finns andra liknande attacker som Phineas Phisher som var inne i ett banksystem i fem månader och beskrivs på CSO Online.

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap