Annonsbedrägerier på Internet är en miljardindustri – blir du själv lurad?

0

Annonsfraud som clickfraud på Internet är en miljardindustri som innebär att användare klickar på en banner eller annons. Click fraud innebär att annonsörerna får betala för besökare som inte är verkliga utan det är robotar och bots som används.

Annonsören ser inte problemet eftersom sajterna har bra klickfrekvenser (CTR) men de genererar ingen vinst. Mediabolagen rapporterar inte click-fraud eftersom de vill sälja annonser där de tar betalt av spenden och webbansvariga rapporterar bra siffror för webbplatsen kring besökare. Att en stor del av besökarna inte är verkliga är inget problem som de lägger tid att utreda.

Det finns olika typer av robotar – dels har du robotar som är specialiserade att klicka på banners, på Adwords annonser i både söknätverket och displaynätverket. Syftet kan vara att få betalt för sina annonser.

Det finns även robotar som klickar på det organiska sökresultatet. Syftet är att öka antalet besökare och det finns uppgifter om att CTR är en rankingfaktor för Google.

Problemet kommer bli ännu större när fler annonsörer går över att köpa annonser genom programmatic och att man tappar kontrollen av annonsköpen.

 

Spenderar du 16% av din annonsbudget på bedrägerier?
En del marknadsansvariga väljer att stänga ute bot trafik vilket innebär att trafiken kan minska dramatiskt vilket kan vara svårt att förklara för sin ledning.

Det finns olika övervakningssystem och metoder att få falska klick och att identifiera de falska klicken men framförallt så behövs det kontrollsystem och KPI:er som sätts upp av företag som inte har något egen intresse av annonseringen. Företag som expandtalk är specialiserade på den här typen av problem.

Läs mer om
robotar och clickfraud

Om författaren

Daniel Larsson jobbar med Cybersecurity och datasäkerhet. Under åren har han marknadsfört säkerhetsbolag inom områden som PKI, certifikat, digital signering, mobil säkerhet och kryptering. Han har tung erfarenhet av digital marknadsföring, webbutveckling och e-handel från några av världens största varumärken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link
Powered by Social Snap